You are currently viewing Održana Izložba slika učesnika škole crtanja i slikanja

Održana Izložba slika učesnika škole crtanja i slikanja

Dana 14.08.2020. u petak sa u 19 sati u prostorijama Biblioteke održana je Izložba slika učesnika škole crtanja i slikanja, a u sklopu manifestacije “Ljeto u Tešnju”.

ŠKOLA CRTANJA I SLIKANJA A IZLOŽBOM je projekat udruženja “Stari grad” Tešanj koji je realiziran od 01.08.2019. do 31.03.2020. godine u saradnji i uz podršku #ReLOaD Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu.

Pod motom “družimo se uz slikanje” udruženje “Stari grad” realizira ideju kulturnog obogaćenja Tešnja kao pretpostavke za povećanje kulturne razmjene sa općinama i gradovima u zemlji i inostranstvu, otvaranju prema drugima kroz povećanje interakcije među ljudima, naročito mladima iz različitih kulturnih podneblja. Nakon višegodišnje uspješne realizacije ljetne likovne kolonije u organizaciji našeg udruženja osmišljen je projekat šire akcije popularizacije slikarstva uz podršku lokalnih institucija, istaknutih pojedinaca i građana/građanki općine Tešanj.

Škola crtanja i slikanja je projekat koji je uz stručno vodstvo 5 edukatora i 40 održanih radionica imao za cilj približiti likovnu umjetnost u pozitivnoj atmosferi kreativnih ljudi, očuvati i nadograditi postojeće, te pokrenuti nove kulturne i turističke sadržaje. Projekat je realiziran kroz četiri cjeline: Škola crtanja i slikanja za djecu, Pripreme za dalje obrazovanje, Škola crtanja i slikanja za odrasle i Zajednička izložba.

Učesnici su se okupljali na više lokacija: Škola slikanja i crtanja za djecu u poslovnom prostoru Galerije vlasnice Melise Mešić, učenička grupa i odrasli polaznici u ateljeu Miralema Brkića, te u prostorijama Lovačkog društva Tešanj i na otvorenom. Likovna kultura i stvaralaštvo kod mladih naraštaja podstiču integraciju tradicionalnih vrijednosti kulturne baštine sa historijskim umjetničkim razdobljima i savremenim tendencijama. Potiče se povezivanje sa umjetničkim i kulturnim zajednicama i ustanovama u lokalnoj zajednici i u drugim sredinama. Osvještava se važnost likovne umjetnosti za društvo istraživanjem uloge umjetnosti kao društvenog komentatora te razumijevanje uloge umjetnika u jačanju svijesti o bitnim društvenim pitanjima. Razumijevanjem slikarskih tehnika, likovnih pojava i pravaca razvijaju se vještine i praktične kompetencije djece, mladih i odraslih. Izložba slika učesnika, od najmlađih (djeca predškolskog uzrasta), učenika i amatera umjetnika sa izgrađenim vlastitim stilom, po prvi put se u našem gradu organizuje u ovom formatu i obogaćuje likovnu scenu Tešnja.

Zahvaljujući talentu, volji za radom, redovitim dolascima na časove slikanja i crtanja svih polaznika u prilici smo da prikažemo slike koje su nastale u okviru Škole crtanja i slikanja. Izložba simbolično obilježava i kraj radionice i daje priliku svim učesnicima da radove prvi put predstave u javnosti kao pokazatelj i podsticaj da se u budućnosti nastavi sa sličnim projektima.