O UDRUŽENJU

Udruženje “Stari grad” iz općine Tešanj je nevladino udruženje, koje se zalaže prevashodno za zaštitu kulturne baštine općine Tešanj, i Starog grada Tešanj.Želimo doprinijeti usmjeravanju mladih naraštaja na integraciju tradicionalnih vrijednosti kulturne baštine Starog grada i modernih trendova u razvoju kulture jednog podneblja. Dugoročno posmatrano, mladi će zapravo sami sebi kreirati nova radna mjesta i razvijanjem atraktivne turističke destinacije koja će iz godine u godinu imati sve više psojetilaca i tako doprinijeti sveukupnom društveno-ekonomskom razvoju općine Tešanj.

Zalažemo se za očuvanje i zaštitu kulturno-historijskog nasljeđa općine Tešanj i BiH i njenih naroda i građana, promoviramo ekologiju i ekološku svijest, te razvoj svih oblasti nauke i umjetnosti s posebnim akcentom na uključivanje mladih u ove aktivnosti, upoznavanje, educiranje i uključivanje građana u razne oblasti, a posebno u oblasti očuvanja historijsko-kulturnih znamenitosti.
Propagiramo privredne, turističke i kulturno-historijske potrencijale općine Tešanj, kao i BiH u cijelosti.

AKTIVNOSTI

Naše aktivnosti se manifestuju kroz izdavanje odgovarajućih publikacija, vođenje kampanja, prezentacije audio i video zapisa, brošura, kataloga i drugih prezentacijskih materijala vezanih za provođenje ciljeva udruženja radi upoznavanja članova i šire javnosti o radu, te u spostavljanje kontakata i saradnje sa sličnim vladinim i nevladinim organizacijama, institucijama i agencijama u BiH i inozemstvu, kao i uključivanje u projekte međunarodne saradnje i razmjene ideja.

Organizatori smo mnogobrojnih pozorišnih predstava, umjetničkih izložbi, muzičkih koncerata, putovanja, te ostalih manifestacija kao što su doček Nove godine na otvorenom, te raznih humanitarnih akcija kao što su pomoć starijima i ugroženima, te podjela novogodišnjih paketića najmlađima.
U projekte ove vrste se uključuju pripadnici raznih nacija i nacionalnih manjina iz naše zemlje i inostranstva.
Afirmiranje kulturnih vrijednosti BiH u svijetu ukazuje na bogatstvo i raznolikost koju posjedujemo. Proširujemo regionalnu saradnju koja, paralelno s afirmiranjem naše umjetnosti i kulture u svijetu, skreće pažnju na jednu drugačiju BiH.

Tešanj je kao grad bogate istorije, zavidne spomeničke baštine i tradicije kulturnih manifestacija, i u posljednje vrijeme postaje sve privlačniji za domaće i strane turiste.

NAŠI CILJEVI

Ciljevi su nam pojačati kulturnu ponudu općine događajima koji su atraktivni za mlade, poput „Streets festivala“ koji na ove prostore dovodi zanimljive kulturne sadržaje iz regije
objediniti kulturna i zabavna događanja u općini i približiti ih mladima i staviti ih u funkciju turističkog proizvoda
podržati aktivno češće mladih u društvenim procesima, organizovanje mladih i razvoj njihovih kapaciteta u oblasti kulture
promovirati postojeće kulturne programe (pozorišne predstave, folklorni susret, koncerte za omladinu, likovnu koloniju, javne tribine) koji zbog svoje izmještenosti nisu dovoljno vidljivi, a mogu se objediniti na jedinstvenom prostoru tešanjske Gradine
dugoročno posmatrano, otvoriti prostor za stvaranje novih radnih mjesta za mlade (turistički vodiči, ugostiteljstvo, hotelijerstvo, stari zanati, suvenirnice, itd.)