You are currently viewing Tešanj na koncertu Deep Purpla

Tešanj na koncertu Deep Purpla

Jeste da “malo” kasnim sa “izvještajima”, ali sada mi je drago. Nime Zoraid Mehičić me je zamolio još u februaru, poslije održana koncerta legendarne grupe Deep Purple u Beogradu, a na koji je išla nekolicina fanova, da napišem koji redak o istome i njihovim dojmovima sa puta. U među vremenu desilo se nešto čudno-možda?! Na koncertu je, naša zastava kratko „nastupala“ zajedno sa slavnom grupom. Naime, kao i do sada kada se ide na koncert ponesu se iz Tešnja obavezno plakati, ili zastava sa natpisom Tešanj, jer ljudi, naš Zoraid drugačije ne može. To svi dobro znamo mi, ali ne i drugi.

Ja sam tražeći podrobnije informacije na internetu ukucala fino koncert Deep Purpla u Beogradu, kad odjednom „mali milion“ stavki. Jednu po jednu gledam, čitam, prvo se mrštim pa nakraju umirem od smijeha. Ljudi, gitarista Deep Purpla, Steve Morse ogrnuo se BiH zastavom!!!! Ista mu je dobačena u toku izvođenja legendarne pjesme Smoke on the Water ( pjesma prvi put objavljena 1972 godine sa albuma Machine Head ).

Napravljene su super fotografije, a postoji i video. Neki portali su tako i prokomentarisali koncert.

Super pozitivna stvar. Eee neće moći. Sad slijedi dio sa mrštenjem. Vjerovali ili ne našlo se „par“ pametnih (neću tu stavljati navodnike) glavica da u svemu tome pronadje nešto negativno i iskomentariše to, sveznalački, kroz nacionalističko produhovljenje. Sve je još mnogo smješnije kada se čitaju dalji komentari (čak se na forumima raspravljalo –po običaju), znaju djeca nema šta, sve to ima dublje historijsko značenje. Svi sve znaju. Glava me zabolila. Vjerujem da ih pola ne zna da je ova britanska grupa starih legendi došla u Beograd 18. 02 2014 godine u Kombank arenu, u sklopu svoje turneje pod nazivom „Now What?!“ (kako se i zove novi album), a sigurna sam i da mnogi ne znaju da je je Smoke on the water pjesma koja je nastala po stvarnim događajima. Uglavnom mnogima je postala veoma bitna, barem na kratko, zastava BiH. Pomislila sam kako je super što se piše o teko nečemu, mislim na posjetu fanova, iz BiH –Tešnja- koncertu, a onda mi sve postane bezveze kada čitam tekstove jer vidim da nije bilo te zastave slabo da bi naši mediji komentarisali taj koncert. Žalosno, ali istinito. A ove i ne bih da komentarišem, samo ću reći „Ma ko vas šiša što vi nemate sliku sa vašom zastavom!!!“
I na kraju…. pa mislim da bi se trebale skupiti donacije da se kupi nova zastava, bit će nas i koncerata bom’ još!!!!

Prof. Sabina Sivić