You are currently viewing Otvorena izložba “Između dvije imperije”

Otvorena izložba “Između dvije imperije”

U galeriji Opće biblioteke Tešanj otvorena je izložba “Između dvije imperije – Bosna i Hercegovina na fotografijama Františeka Topiča 1885 -1919.”

Na 33 izložene fotografije, u različitim formatima, prikazana je arhitektura bosanskih gradova i sela, zatim pejzaž i prirodne ljepote te ljudi i kultura življenja različitih krajeva Bosne i Hercegovine s kraja XIX i početka XX stoljeća.

Autori izložbe su Mirsad Sijarić i Zijah Gafić, a uz izložbu priređena je i monografija koja sadrži 164 digitalizirane fotografije Františeka Topiča, koji je načanio oko 6000 fotografija tokom boravka u Bosni i Hercegovini i rada kao upravitelj biblioteke Zemaljskog muzeja. Zemaljski muzej BiH ima namjeru da u što skorije vrijeme digitalizira cjelokupan fundus ovih fotografija koje se nalaze na staklenim pločama i tako ga trajno sačuva i učini dostupnim za istraživanja historije, etnografije, geografije i uopće kulture Bosne i Hercegovine.

Izložba „Između dvije imperije“ je otvorena u sklopu manifestacije „Tešanjsko proljeće 2018“, a na otvaranju su učešće uzeli autor Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja Sararajevo i Ernad Prnjavorac, direktor Muzeja Tešanj.

Izložbu je otvorila Azra Muslija, pomoćnica Općinskog načelnika, a izložba ostaje otvorena i dostupna za javnost do 23. marta 2018. godine.

Izvor: Muzej Tešanj